YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN GSS BAŞVURULARI

:

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin GSS

Başvuruları Hk.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 60 ıncı maddesinin yedinci fıkrasında; "Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler birinci fıkranın (d) bendindeki ve 52 nci maddenin ikinci fıkrasının ikinci cümlesindeki şartlar aranmaksızın ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları hâlinde genel sağlık sigortalısı olurlar. Bu sürede talepte bulunmayanlar hakkında öğrenimleri süresince genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz. Kendilerince 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının üçte birinin 30 günlük tutarı üzerinden genel sağlık sigortası primi ödenir." hükmü düzenlenmiş olup, bu kapsamda yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalısı olabilmeleri için okula ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde Kurumumuza yazılı talepte bulunma şartı aranmaktadır.

11.03.2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından Koronavirüs salgını nedeniyle pandemi ilan edilmiş olup, bu tarihten itibaren ülkemizde de çeşitli kısıtlamalar ilan edilmiş ve eğitimlerin zorunlu olarak online ortamda yapılması yönünde Yüksek Öğretim Kurumları tarafından kararlar alınmıştır. Ülkemizde eğitim görmek üzere kaydı yapılan ancak anılan bu tedbirler nedeniyle ülkemize giriş yapamamış veya eğitimlerini online ortamda gerçekleştirmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalısı olmak üzere başvurularına ilişkin üç aylık süre kaçırılmıştır.

Söz konusu mağduriyetin giderilmesine yönelik çeşitli Kurumlardan gelen talepler doğrultusunda 2020-2021 yılı içinde ilk defa Yüksek Öğretim Kurumlarına kayıt yapan yabancı uyruklu öğrencilerden ilk üç ay içinde talepte bulunmayanlara 27.12.2021 tarihinden itibaren üç aylık süre tanınması ve bu sürede talepte bulunanların ilk tescil tarihinin okula ilk kayıt tarihi olarak alınmasına dair 27.12.2021 tarihli ve 37561108 sayılı Kurum Başkanlık Makamının Olur'ları alınmıştır.

Alınan Olur'a göre; okula ilk kayıt tarihi: 1.8.2020-28.2.2021 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında olan ve Kurumumuza 27.12.2021 ile 27.3.2022 (bu tarihler dahil) başvuran yabancı uyruklu öğrencilerin Kanunun 60 ıncı maddesinin yedinci fıkrası kapsamında genel sağlık sigortalısı olabilmek için yaptıkları müracaatların kabul edilerek, okula ilk kayıt tarihi genel sağlık sigortası tescil başlangıç tarihi olacak şekilde birer yıllık genel sağlık sigortası tescillerinin yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.